URTETERAPEUT ibm

Moduler

Nærværende oversigt er opbygget i to dele. Den første del fortæller om alle de fag, som du deler med biopater, naturopater, zoneterapeuter og manuelle terapeuter – disse fag kaldes fællesfag.

Den sidste del fortæller dig om de specifikke fag, du skal have som urteterapeut ibm. At vi fortæller om dem til sidst, betyder ikke, at du skal vente med dem alle. De kan godt ligge på nogle datoer undervejs, da vi jo gerne vil plukke urter om sommeren, ikke om vinteren…

Her har du en modulvejledning i forbindelse med din uddannelse til Urteterapeut ibm. Tanken er at give et indblik i en logisk opbygning af studiet.

Du skal igennem en del fag/moduler, før du er Urteterapeut ibm, så afsæt gerne tre til fem år til at tage uddannelsen. Læs vejledningen, og se derefter på www.biologisk-medicin.dk under “Kalendere for undervisning”. Vælg den for dig relevante kalender. Her kan du se, hvornår der er undervisning i de forskellige fag. Vær opmærksom på farvekoderne, der viser, om det er Roskilde eller Ry, eller det kun gælder for zoneterapeutstuderende, for biopatstuderende eller andre beslægtede titler.

Fagene bliver udbudt mindst en gang om året eller hvert andet år. Det er vigtigt, at du selv holder øje med, om der er ændringer, men vi vil gøre vores bedste for at sende ud i god tid, hvis der skulle ske noget uforudsigeligt.

Ændringer bliver annonceret i facebookgruppen ”Institut for Biologisk Medicin studerende”, og du vil kunne følge med også på https://biologisk-medicin.nemtilmeld.dk, hvor du skal huske at tilmelde dig til undervisningerne.

Undervisningsmaterialet til studiet får du udleveret på et usb-stik. Her er kompendier og studie- anvisninger samt film- og undervisningsoptagelser.

Bøger til studiet finder du på litteraturlisten. Mange kan lånes på biblioteket.

Rigtig god fornøjelse med planlægningen!

Vi glæder os til at møde dig undervejs i studiet!

Kærlig hilsen

Marianne Palm og Dinna Trehøje, skoleledere

Studievejledning

Vil du gerne have specifik vejledning, skriver du blot til skolen: administration@biologisk-medicin.dk. Her er Dinna parat til at hjælpe dig.

Gennemgang af uddannelsen
Uddannelsen består af en del fag, hjemmeopgaver, hovedopgaver, journalskrivning og evt. én frivillig selvstændig afsluttende hovedopgave. Der er skriftlige online-eksamener undervejs i de enkelte fag og én afsluttende mundtlig eksamen.
Der skelnes mellem fællesfag og overbygning.

Alle fag består af meget mere end fremmødeundervisning, for kompendier, studieanvisninger, film og webinarer klæder dig på til at blive en af Danmarks bedste behandlere i indvortes naturlige metoder. Undervejs i studiet vil du møde studerende, som har valgt et eller flere fag, der alt sammen peger hen mod den afsluttende eksamen, hvor du bliver, alt efter hvad du ønsker:

 • Biopat/naturopath ibm,
 • Urteterapeut ibm
 • Zoneterapeut ibm
 • Naturopath i massageterapi
ibm står for ”i biologisk medicin”, som gør din titel beskyttet. Det kan du læse mere om på www.biologisk-medicin.dk.

Fællesfag

For alle fag gælder, at hovedopgaver og journaler skal indsendes til rettelse, mens øvrige opgaver ikke skal indsendes. De er ment som hjælp til din egen indlæring.

Den angivne studietid pr. fag er estimeret og skal ses i forhold til, at der læses tre til fem timer pr. uge.

Alle hovedopgaver og journaler sendes til hovedopgave@biologisk-medicin.dk.

MODUL OVERSIGT

Grundlæggende sundhedsteorier og herefter meridianlære

Det kan være en god ide at begynde med 2-dages kurset: Grundlæggende sundhedsteorier. Meridianlære tager du blot, når du har tid.

Sundhedsteorierne er selve fundamentet for uddannelsen og giver en god forståelse af den holistiske tankegang i forbindelse med at behandle det hele menneske. Faget giver dig et solidt udgangspunkt for resten af studiet. Du kan allerede gå i gang med at anvende undervisningen med det samme på venner og klienter, når du har deltaget på undervisningens to dage.

Begge fag er samlet vurderet til tre måneders studietid.

I faget tages der udgangspunkt i kompendier og studieanvisninger til bl.a. bogen ”Sundhedshåndbogen” af Marianne Palm m.fl. (2018). I meridianlæren tages der udgangspunkt i studieanvisninger til et kompendium.

 • Grundlæggende sundhedsprincipper: 2 x 7 timer (Lærer: Marianne Palm)
 • Meridianlære: 2 x 7 timer (Lærer: Ann Britt Larsen)
 • Eksamen i Grundlæggende sundhedsprincipper: 5 timer
 • Eksamen i meridianlære: 3 timer
Ernæringsterapi

Faget er et af de største på studiet, for udover, at der er flere undervisningsdage, som du kan tage i dit helt eget tempo og i den rækkefølge, der passer til dig, er der store gedigne studieanvisninger og kompendier, som gør dig til en af de bedste udi ernæringsprincipper og ernæringsterapi.

 

Det er en rigtig god ide at følge alle studieanvisningerne og gøre nøjagtigt, som der står og i den rigtige rækkefølge.

 

Du kan godt vælge at tage det i en anden rækkefølge, men det er logisk at begynde den mundtlige undervisning med fx ”Ernæring, Frede Damgaard” og så tage de øvrige i den rækkefølge, de bliver udbudt.

 

Modulet er samlet vurderet til 9-12 måneders studietid. Der er i alt fire deleksamener på modulet, så du ikke skal til en alt for stor eksamen til sidst.

 

Del 1: Grundlæggende ernæringsterapi med udgangspunkt i studieanvisninger til kompendier og derudover studieanvisninger til ”Lev sundt – med vitaminer og mineraler” af Henrik Dilling (2016), ”Kvinder – fit, feminine og fantastiske” af Torben Bremann (2016) og ”SÅDAN!” af Anders Bach (2020). Dertil nogle linksamlinger fx om ”Urter og krydderier i din mad”, så vi kan hæve niveauet af sunde danske og udenlandske elementer i vores dagligdag.

Du bliver klædt fuldstændig på til at forstå, hvorfor det er nødvendigt som behandler at kende alt til vitaminer og mineraler, du får et af de mest grundige kurser udi kosttrends, – og dem findes der mere end 22 af!, og du lærer danske læger og forskere at kende, som også har opdaget, at inflammationshæmmende kost kan gøre en forskel for vores kroppe.

Vi er meget funderet i forskning men også sund fornuft og ikke mindst erfaringer, og her ligger vi mest vægt på den skandinaviske eller europæiske forskning, når det gælder ernæring. For der er store geografiske forskelle, som har afsæt i kultur, klima og vaner i forskellige lande. Du vil her, som i de andre fag blive mødt af medstuderende og lærere, som er parate til en livlig debat – hvad er vigtigt i det kolde nord af fødevarer, hvordan motiverer vi klienter og medborgere til at få flyttet

Del 2: Fordøjelsen, fedtsyrer, mælkesyrebakterier og aminosyrer med udgangspunkt i studieanvisninger til kompendier og derudover studieanvisninger til ”Fordøjelse en fornøjelse” af Marianne Fjordgård & Eva Lydeking (2005), studieanvisning til en grundig gennemgang af fedtsyrernes opbygning, mælkesyrebakterier og aminosyrer. Du får en indføring i fedtsyrer og mælkesyrebakterier med baggrund i den seneste forskning, alle nyhederne, baggrunden for at holde sin mikrobiom i optimal tilstand og ikke mindst, hvorfor nogle mennesker genetisk ikke er lige så gode som andre til at fordøje alverdens grønsager og frugter. Du får baggrundsmateriale til at diskutere fedtsyrer på højniveau og kigge på studier fra ind-og udland.

Undervejs får du også inspiration du kan give videre til dine klienter om fermenteringer af urter, krydderier og grøntsager.

Del 2: Fordøjelsen, fedtsyrer, mælkesyrebakterier og aminosyrer med udgangspunkt i studieanvisninger til kompendier og derudover studieanvisninger til ”Fordøjelse en fornøjelse” af Marianne Fjordgård & Eva Lydeking (2005), studieanvisning til en grundig gennemgang af fedtsyrernes opbygning, mælkesyrebakterier og aminosyrer. Du får en indføring i fedtsyrer og mælkesyrebakterier med baggrund i den seneste forskning, alle nyhederne, baggrunden for at holde sin mikrobiom i optimal tilstand og ikke mindst, hvorfor nogle mennesker genetisk ikke er lige så gode som andre til at fordøje alverdens grønsager og frugter. Du får baggrundsmateriale til at diskutere fedtsyrer på højniveau og kigge på studier fra ind-og udland.

Undervejs får du også inspiration du kan give videre til dine klienter om fermenteringer af urter, krydderier og grøntsager.

Vi kommer til at arbejde med spørgsmål som fx:

 • Skal vi alle være veganere eller vegetarer?
 • Hvem har brug for ekstra aminosyrer – er det kun for bodybuildere?
 • Hvem har brug for kosttilskud, eller kan de fleste godt klare sig uden, blot man spiser sundt?
 • Hvad er et kosttilskud egentlig, og hvorfor må du ikke sælge dem i din klinik? Eller bør lade være?
 • Hvad siger den nyeste forskning om vitaminer og mineraler som terapeutisk redskab?
 • Hvilke nordiske anbefalinger ligger til grund for Fødevarestyrelsens anbefalinger?
 • Sport og motion – hvordan er behovet, så man så let som muligt kan restituere?


Med andre ord:
Tusindvis af delelementer udi ernæringsmæssige spørgsmål vil blive gennemgået og du vil blive klædt på til at møde dine klienter udi en motiverende forandring i livet, hvis det er nødvendigt.

 

Del 3: Udvidet ernæringsterapi med udgangspunkt i studieanvisninger til følgende tre bøger; ”Andre boller på suppen” af Mia Damhus (2013), ”Kinastudiet” af Campbell & Campbell (2016) og ”Når diagnosen er kræft” af Inge Kellermann (2013).

Når du er nået her til del 3, kan der komme endnu mere fokus på diskussionerne, for der er ikke en endelig facitliste, der gælder for alle mennesker i verden. Vi har trods det, at vi alle er homo sapiens meget forskelligt genetisk ophav, vi lever i forskellige kulturer og miljøer, jordbunden er mere udpint nogle steder end andre, og i det hele taget får du her på studiet en tilgang, der handler meget om individet, om familien, og hvilke behov, der er, hvad enten man bor langt ude i den rolige natur eller midt inde på den alle tider pulserende stenbro.

Du vil også opleve, at vi diskuterer forskning, den gode og den mindre gode med afsæt i, at vi allerhelst ønsker forskning så tæt på skandinaviske forhold som muligt. Det gælder både for emner som fedtsyrer, urter, brugen af lægemidler og kosttilskud etc.

Del 4: Mad med udgangspunkt i studieanvisninger til “Asiatiske Lækkerier” af Tom Kime (2008), ”Salattøsen” af Mette Løvbom (2016) og ”Grønne proteiner” af Lisbeth Tordendahl (2013).

At være katalysator for sine klienter, venner og familie udi så vigtigt et emne som mad, handler i høj grad om viden, så man kan fungere som inspirator og motivator. Derfor bliver du kastet ud i vidt forskellige universer lige fra mandesalater til små finurlige kyllingeanretninger fra det asiatiske køkken. Grønne proteiner er heldigvis blevet en del af mange danskeres daglige bevidsthed om sundere livsstil, men jo, der synes at være langt endnu, når vi i butikskøerne lurer ned i indkøbsvognene: der er godt nok mange, der har fødselsdag hver dag, hvis cola, slik og kager egentlig kun var til festdage…

Hvordan kan du styrke iderigdommen hos de travle forældre eller måske ungkarlen, der har boet alene i 40 år?
Du kommer ikke på madkurser, men bliver klædt på udi køkkenkunsten gennem små lette øvelser og observationer i dit eget hjem. 

Urter, krydderier, de bedste nødder, de bedste olier – og der er mere end en mening om det, – vil være en naturlig del undervejs i modulet.

 

 • Grundlæggende ernæringsterapi: 2 x 7 timer (Lærer: Frede Damgaard)
 • Kosttrends: 1 x 7 timer (Lærer: Marianne Palm og              Montserrat Farré) (Du skal se en undervisningsfilm med Montse, hvor hun gennemgår alle kosttrends, og sende 5 spørgsmål 1 måned før til administration@biologisk-medicin.dk)
 • Fedtsyrer: 1 x 7 timer (Lærer: Rikke Agersted)(Du skal se en undervisningsfilm om fedtsyrer af Rikke Agersted inden undervisningen og sende 5 spørgsmål 1 måned før til administration@biologisk-medicin.dk)
 • Over og undervægt: 1 x 7 timer (Lærer: Montserrat Farré)
 • Børneernæring: 1 x 7 timer (Lærer: Marianne Palm)
 • Kost og kræft: 2 x 7 timer (Lærer: Inge Kellermann)(Optagelse af tidligere undervisning)

 • Eksamen i ernæring er delt i 4:
 • Eksamen del 1: 5 timer
 • Eksamen del 2: 5 timer
 • Eksamen del 3: 5 timer
 • Eksamen del 4: 5 timer
Reguleringsterapi

Her møder du for alvor al viden om produkter, forskning og urter. Hvor ernæringskurserne tit ligger om efteråret, ligger reguleringsterapi om foråret, og derfor kan du også vælge at tage regulering før ernæring, eller ligesom du har lyst til.

Reguleringsterapi er det andet af uddannelsens to store fag, der ligesom ernæring godt kan tage et års tid at nå igennem. Reguleringsterapi består af en hel stribe af discipliner, og to af fagene, phytoterapi (læren om lægeplanter) og homøopati, er de bærende elementer i undervisningen. Hvis du vælger at blive urteterapeut ibm, kan du undlade homøopatien, da du får mange andre fag senere, som er relateret til urteterapeuternes virke.

Dertil kommer lægemiddelære og fødevaresikkerhed, hvor lægemiddellære er to dages undervisning. Disse fag kan du tage, når du har tid og lyst og uafhængigt af alle andre fag, hvis blot du har skrevet kontrakt på hele uddannelsen (og ikke er modulstuderende). Og vi vil gerne understrege, at lægemiddellære flyder frit hen over alle skolens fag.

Lidt mere om phytoterapi

Du skal begynde med phytoterapidelen, som består af en lang række film af Marianne Palm, der dykker langt ned i urternes verden. Derefter er der tilstedeværelsesundervisning i phytoterapi del 1 og 2. Først derefter kan du tage homøopatien, som er homøopati 1 og 2, eller for urteterapeuter gå videre til de øvrige urtefag, som er specifikke for dig, der vil have den titel.

For både phytoterapidelen og homøopatien er det en god ide, at du er godt i gang med anatomi, fysiologi og sygdomslære (AFS), for lærerne går all-in på sygdomsbeskrivelser.

Modulet er samlet vurderet til 9-12 måneders studietid. Reguleringsterapi har to eksamener i phytoterapidelen og den overordnede reguleringsterapi. .

Du kommer helt tæt på 130 plantemonografier, du lærer det meste om produktudvikling, om produktionsmetoder, og du lærer at gå i dybden med, hvornår en tørret droge, en tinktur, en flydende ekstrakt eller en tørekstrakt er relevant som terapeutisk værktøj.
Du får indblik i al den forskning, der findes, eller du lærer at finde forskningen selv og gøre det forståeligt for dine kommende klienter. Du får en del plantekemi men i en let og forståelig form, en viden om planternes indholdsstoffer, du kan tage med dig og anvende på droger fra hele verdenen. Nogle er ikke tilladte eller tilgængelige her i Danmark, men hvem ved om du en dag nedsætter dig som biopat/naturopath ibm eller urteterapeut i udlandet?

 

Al den viden du får er grundlæggende for, at du bliver attraktiv som konsulent hos kosttilskudsfirmaer eller hvad med at eje din egen helsekostbutik?
Mange af vores tidligere studerende er i dag i store stillinger rundt om i danske firmaer, hvor de er med som produktudviklere, indkøbere eller kører ud som sælgere.

Kvalitetssikring og fødevaresikkerhed med Tine Krejsager handler om kvalitetssikring, e-numre, standarder og certifikater.

Lægemiddellære handler om farmakologi og den medicinske behandling af forskellige lidelser i forhold til virkningsmekanisme, potentielle bivirkninger og interaktioner.

I reguleringsterapi tages der udgangspunkt i flere forskellige kompendier, bl.a. et kompendium i plante- og urtemonografier samt videoer. Inden Phytoterapi del 4 og 5 skal man se phytoterapi 1, 2 og 3 på film. 

Derudover er der studieanvisninger til ”Kend din urt – det gode kvindeliv med naturens medicin” af Rikke Goerlich (2014) og ”Intelligente celler” af Bruce H. Lipton (2015).

Vi har også et stort sæt af linksamlinger, som du skal igennem, men glæd dig, det er super god viden at have med, når du en dag skal afsøge, hvor du finder de bedste muligheder for dine klienter eller gerne vil undervise i et eller flere fag.

 • Phytoterapi 12 timer (Lærer: Marianne Palm) film
 • Phytoterapi 1 2 x 7 timer (Lærer: Marianne Palm & Chantelle Mclean)
 • Phytoterapi 5 2 x 7 timer (Lærer: Marianne Palm, Ken Lunn)
 • Lægemiddellære 2 x 7 timer (Lærer: Mette Saxtoft og Marianne Palm)
 • Fødevaresikkerhed 1 x 7 timer (Lærer: Tine Krejsager)
 • Eksamen i reguleringsterapi: 2 x 5 timer
Immunologi og symbioseterapi

I dette fag dykker vi ned i immunforsvaret og hvordan vi kan beskytte det, hvad der sker når det banale bliver livstruende, hvilke slags mikroorganismer vi står overfor mm.

Her tages der udgangspunkt i studieanvisning til ”Immunforsvarets nye ABC – Bekæmp infektioner, allergier og inflammationer” af Pernille Lund (2012).

Ud over det skriftlige materiale, som er på alle vores hovedfag, er der et eller flere webinarer med Eva Lydeking i dette omfangsrige fag. Eva bor i Afrika, og derfor er det ikke muligt med fysisk fremmøde. Derudover vil du undervejs i studiet møde masser af symbioseterapi på fx de komplementære strategidage. 

Faget afsluttes med skriftlig eksamen og skal være klaret i god tid før den afsluttende eksamen.

 • Eksamen i immunologi og symbioseterapi: 5 timer

Ovenstående fag er de teoretiske fællesfag i alle uddannelserne på vores skole, og hertil kommer en række fag, der er obligatoriske, men ikke bygget op af store kompendier og studieanvisninger. De kan tages i den rækkefølge, der passer dig bedst.

Psykologi

Klientpsykologi
Bliv klogere på dine kommende klienter, bliv klogere på dig selv. Lær om kriseteorier, kommunikationsmodeller, brugen af mange forskellige metoder til at komme fra A til B.

Det anbefales at tage modulet så tidligt i uddannelsen som muligt. Det er et sted, der skaber de bedste forudsætninger for resten af dit studie og dit senere virke som komplementær behandler.

Klientpsykologi er et 4-dages internat på Egmont Højskolen ved Odder. Du lærer om det personlige og samtidig professionelle møde mellem ”terapeuten og klienten” og dine egne reaktioner i den forbindelse. Derfor kan du ikke undgå at lære noget om dig selv!

Modulet består af et 4-dages undervisningsinternat og er som regel i august måned.
Faget er uden forberedelse.

Klientpsykologi har en eksamen på kun tre timer, og den er god at tage lige efter kurset.

I klinisk blik

Her vil du få skærpet din observationsevne. Ydre tegn kan nemlig nemt indikere, hvad der foregår inde i kroppen. Faget supplerer vores viden om klienten sammen med det, klienten fortæller os. Men der er ingen facitliste! Alle mennesker er forskellige og har forskellige påvirkninger samt genetiske sammensætninger med i bagagen. I klinisk blik ser vi på de mest oplagte ydre tegn, som indikerer ubalancer, og bruger dem som supplement til vores vejledning. Kroppen vil blive gennemgået fra top til tå mht. ydre tegn og symptomer på sygdom eller ubalancer, og hvad det kan betyde.

Velvære, lindring, optimal balance og terapi.

Vi kan alle sammen få inspiration til at drikke en kop urtete gennem butikker og sociale medier. Vi bliver måske også inspireret af, hvad en kvinde gør for sig selv for at komme videre efter en penicillinkur, eller vi er landet i en facebookgruppe, der har specialiseret sig i en eller anden form for kur eller diæt.

Alt sammen er godt og dejligt, men det har ikke noget med terapi at gøre, og hvordan vi arbejder som terapeuter. Et menneske med en eller flere sygdomme har brug for en kvalificeret sparringspartner, som ved, at han eller hun har dygtiggjort sig udi de specifikke problematikker, der er nødvendige for at få en værdifuld viden om problemerne. Som ved, at man både skal være en dygtig håndværker, have stor forståelse for sine klienter, have højest mulige viden på området og være ydmyg: For der er meget vi ved, og der er lige så meget, vi ikke ved.

Det er kun en godt uddannet terapeut, der kan mestre det.
Og vi uddanner terapeuter med et solidt fundament bag os til at skabe den nødvendige støtte til vores klienter.

Komplementær strategi og functional medicine

Faget består af en stribe af forskellige vinkler, lige fra psykologi til muskellære. Der bliver ofte, men ikke altid, inviteret eksterne lærere ind, indimellem bruger vi dagene til fordybelse i forskning, andre gange til nogle helt anderledes og nye vinkler.

Modulet består af otte undervisningsdage, ofte som fire kurser over to dage, otte dage i alt. Pr. år!
Det betyder, at hvis du er fire år om uddannelsen, er det 32 dage i alt. Er du tre år om uddannelsen, er det 24 dage. Er du fem år om uddannelsen, er det 40 dage i alt. 

Hvorfor? Fordi vi vil uddanne de allerbedste komplementære behandlere, og det kræver masser af viden. Du kan dog stykke noget af det sammen af film, som består af tidligere optagede webinarer. Det gælder især, hvis du bor i Jylland og ikke altid kan komme til Sjælland. Men det skal være undtagelsen og ikke reglen og gælder kun, hvis særlige forhold gør sig gældende.

Faget kan både være med og uden forberedelse. Som regel er der ingen forberedelse. Faget er uden eksamen, og du kan være med fra dag ét på uddannelsen.

Obs! Foregår hovedsageligt i Roskilde.

Komplementære strategidage – Velkommen til et univers af unik viden i alt lige fra psykologi til viden om markedsføring til forskning indenfor fermenteringer, co-enzymer til at få energi af, om forståelsen af kiropraktikkens verden, om at finde vejen gennem sit genetiske ophav eller noget helt syvende.

Modulet består af 4 undervisningsdage. Der bliver udbudt 8 dage om året, så du udvælger blot de 4 dage, der passer bedst ind i din kalender!
Det betyder, at hvis du er fire år om uddannelsen, er det 16 dage i alt. Er du tre år om uddannelsen, er det 12 dage. Er du fem år om uddannelsen, er det 20 dage i alt.

Øreakupunktur, to dage med ”hands-on” viden

I følge den klassiske øreakupunktur, som især stammer fra Kina og den franske læge Nogier, kan vi ved tryk eller nåle behandle forskellige organer og organsystemer. Det ydre øre tegner et spejl af kroppens indre tilstand og ved at udvælge et eller flere punkter, kan vi skabe en støtteterapi til de øvrige behandlingsmuligheder, vi anvender som biopater/naturopather/urteterapeuter/zoneterapeuter/manuelle terapeuter.


Øreakupunktur er et fag, der supplerer den øvrige undervisning rigtig godt. Du kan bruge øreakupunktur til at hjælpe klienten “her & nu” og til på sigt at støtte dit øvrige program til klienten.


Faget er uden forberedelse og uden eksamen. Det er et ”hands-on-fag”, hvor teknikken læres på modulet, og så gælder det om at øve sig flittigt derhjemme.


For at deltage i øreakupunktur skal du have deltaget i Grundlæggende sundhedsprincipper og Meridianlære.

Modulet består af 1 x 2 dages undervisning. Faget har ingen eksamen. Du får ikke særskilt diplom, da det er en del af hele skolens terapeutuddannelser og kan derfor ikke stå alene.


Alle ovenstående fag er uddannelsens grundfag. Herefter kommer overbygningen.

Moduler for Urteterapeut ibm

Det lyder kedeligt og svært, men det er det ikke:

Planternes opbygning, deres kemiske struktur og deres indholdsstoffer
Som terapeut er det vigtigt at vide, hvad vi arbejder med. To hovedlærere vil sammen med kompendier, studieanvisninger, film og andre spændende metoder guide dig gennem planternes verden. Det er Ken Lunn og Marianne Palm, som står for undervisningen, og de er begge kendt for at kunne levendegøre enhver tør plante eller fx forklare svær forskning, så alle kan forstå det.

Som urteterapeut får du, ud over alle fællesfagene, 14 dages specialiseret undervisning udi urterne med følgende moduler:

 • Modul 1: Biokemi, phytokemi og phytofarmakologi (2 dage) v. Ken Lunn
 • Modul 2: Botanik, herbarium, farmakognosi, lægekunstens historie og vestlig behandlingsfilosofi (2 dage) v. Ken Lunn
 • Modul 3: Forskningsbaseret urteterapi opdelt efter organsystemer (2 dage) opdelt i organsystemer
 • Modul 4: Forskningsbaseret urteterapi opdelt efter organsystemer v. Marianne Palm (2 dage) opdelt i organsystemer
 • Modul 5: Sankekursus v. Bettina Fellov
 • Modul 6: Cremefremstilling – Marianne Palm og Anne-Sofie Norring Olm (1 dag)
 • Modul 7: Firmabesøg af urtevirksomheder (1 dag)
 • Modul 8: Hands-on med læren om jord og planter samt planteintelligens v. Chantelle Mclean (1 dag)
 • Modul 9: Opsummering af undervisningspensum, cases, og bliv klar til eksamen – Marianne Palm (2 dage)

Du bliver bragt så langt, vi overhovedet kan nå gennem følgende emner i modul 1-4:

 • Planternes opbygning – makroskopisk, så du kan lære at genkende dem ude i naturen, du skal bl.a. lave dit eget herbarium!
 • Planternes biokemi, hvorfor ser de ud, som de gør, og hvorfor har de dannet de mange plantestoffer, hvoraf en hel stribe er til gavn for dyr og mennesker?
 • Hvad kan vi bruge plantestofferne til i kroppen? Vi kigger både på forskning og erfaringer. Det faglige ord er farmakognosi. Her kommer vi også ind på lidt lægemiddellære igen.
 • Vi går dybere end på fællesfagene med produktionsmetoder, så du kan skelne skidt fra kanel, når du ser markedsføring tumle ind på din klinik, og vi får nogle livlige diskussioner om teer versus tinkturer versus ekstrakter – hvornår bruger vi de forskellige kvaliteter – eller mangel på samme – skal alt bare være tørrede droger og urteteer, eller er det nødvendigt med terapeutiske metoder?
 • Vi nørder ned i forståelsen af planters anatomi og fysiologi.

Modul 1-4 kan du først få adgang til, når du har taget fællesfagene: ”Grundlæggende sundhedsteorier”, ”Ernæringsterapi” og ”Reguleringsterapi”.

De næste moduler, 5-8, må du til gengæld deltage på, når de bliver udbudt, og da ture ud i naturen er afhængige af sommer og vinterhalvåret, så hop på, så snart de bliver udbudt!

Her møder du to fantastiske lærere udi planteliv, indsamling af planter, dyrkning af dem – og vidste du fx, at man ved, at træer i en skov taler sammen og passer på hinandens børn? Lyder det spooky? Det er det også, men det er faktisk en velgennemforsket realitet. Du møder Chantelle Mclean, der er uddannet gartner, og Betina Fellov, uddannet biolog.

For at møde Chantelle skal du til hendes fantastiske gård blandt planter og træer ved Næstved, hvor hun guider dig gennem plantelæren på hendes lille landsted, både i teori og praksis.

Betina Fellovs undervisning finder sted i Dragør.

Chantelle Mclean fortæller:

– Vi dykker ned i planternes verden, måske på en helt anden måde end du før har prøvet. I de andre moduler har I bl.a. fået indsigt i plantekemien, og hvordan planterne virker på kroppens organsystemer, på celleplan, og fået indblik i de forskellige urters egenskaber.

– Planternes indhold af aktive phytostoffer afhænger selvfølgelig af deres genetik, men også i særdeleshed af deres miljø. Vi skal derfor se nærmere på planternes miljø og verden, og bl.a. forstå, hvilken betydning jordtyperne deres indhold af næringssalte og mineraler har for plantelivet. Vi skal kigge ned i jordens mikroflora, og er den optimal, vil den være fuld af bakterier, mycelium, insekter og andet liv, som planterne har et dyrebart samspil med. Det er en symbiose, der minder meget om tarmsystemets mikrobiom, og som på samme vis har en betydning for livsvitaliteten, her blot hos planterne. Vi ser på plantens liv fra frø og jord til, hvad der sker under forskellige dyrkningsmetoder, høst, håndtering og den videre forarbejdning. Vi kigger også på studier, der har påvist, hvordan indholdet af næringsstofferne i grøntsager er dalet i takt med industrialiseringens udvikling, og ligeledes hvordan halveringstiden af vitaminer i frugt og grønt resulterer i, at afgrøder efter høst, transport og hyldetid oftest har et lavere indhold af de vigtige stoffer. 

– Vi skal også have lidt sorte negle, for vi skal ud at arbejde med jord, snakke om de forskellige måder, hvorpå man kan starte en god urtehave op, og så skal vi kigge på medicinske planter i min have.


Og her er lidt fra Bettina Fellov:

På modulet med Bettina Fellov skal vi på sanketur, hvor vi indsamler urter og frugter, og undervejs taler vi om tinkturer, olier, dekogt mv. Når vi har sanket, går vi retur til vores udgangspunkt og producerer diverse teer, dekogt mv. på medbragt kogegrej. Som sædvanlig vil der være et biblioteksområde, hvor der vil være tid til at kigge på plancher, hvor de enkelte urters indholdsstoffer fremgår, og hvor man kan se, hvilken støttende effekt urterne har på kroppen.

Nu er du klar til at tage modul 9, hvor undervisningspensum opsummeres, I gennemgår cases og bliver klar til klientpraktikken. 
Afsluttende fag = Klientpraktik

Når du har deltaget i fællesfagenes undervisning, været på alle modulerne til urteterapeutuddannelsen og har bestået alle eksamener, er du klar til klientpraktikken.

På klientpraktikken vil du via klienter udefra finpudse alt det, du har lært undervejs i studiet. Du øver dig i at have konsultationer og skabe realistiske regenerationsprogrammer, ligesom du har gjort undervejs i studiet. Forskellen er bl.a., at du ikke kender klienterne på forhånd på praktikdagene, så du får træning i at gøre det bedst muligt og gøre dig klar til den afsluttende eksamen.

Der vil altid være en underviser til at supervisere dig. Som en del af klientpraktikken vil der være undervisning med udgangspunkt i nogle af de journaler, der kommer frem i løbet af klientpraktikken. Datoerne fastlægges, når der er tilstrækkeligt med tilmeldte studerende.

Der er brug for en del klienter, og dem finder vi sammen. Det er derfor ikke skolens ansvar alene at finde klienterne, du må meget gerne hjælpe til. Konsultationerne er gratis for klienterne, og derfor er der som regel rift om at få en tid.

Praktikdelen er for både biopater/naturopather og urteterapeuter og foregår ligesom mange andre fag sammen til stor inspiration for hinanden.

Når du er nået hertil, er du i øvrigt ikke langt fra at kunne erhverve alle tre titler eller blive zoneterapeut eller manuel terapeut.

Modulet består af otte dages undervisning/praktik, inkl. den afsluttende eksamen.


Den afsluttende eksamen

Eksamen foregår på den sidste dag i forbindelse med klientpraktikken. For at gå til eksamen skal du kunne fremvise dokumentation for bestået uddannelse i anatomi, fysiologi og sygdomslære (AFS). Du skal til eksamen vise, at du kan gennemføre en klientkonsultation på ca. halvanden time, hvor du både får skrevet journal og skrevet et regenerationsprogram. Du skal medbringe samtlige hovedopgaver på et USB-stik, så censorerne, en læge og en biopat/naturopath/urteterapeut kan se kvaliteten af dit arbejde undervejs på studiet.

Derefter skal du argumentere for dine valg over for læreren, en censor fra vores faglige forening og en censor, der er speciallæge.

Det er også censorkorpset herfra, der bliver brugt, hvis en lærer mener, du skal til reeksamination undervejs i studiet, og du ikke er enig i afgørelsen.

Uddannelsen afsluttes med karakteren bestået/ikke-bestået ligesom i de andre fag.


Har du spørgsmål, er du naturligvis velkommen til at skrive til: administration@biologisk-medicin.dk.


De bedste hilsner
Marianne Palm og Dinna Trehøje, skoleledere