Uddannelsens moduler – Biopat/naturopath ibm

Her har du en modulvejledning i forbindelse med biopat/naturopath-studiet. Tanken er at give et indblik i en logisk opbygning af studiet.

Du skal igennem en del fag/moduler, før du er biopat/naturopath, så afsæt gerne 3-5 år til at tage uddannelsen. Læs vejledningen, og se derefter på www.biologisk-medicin.dk under “Kalendere for undervisning”. Vælg den for dig relevante kalender. Her kan du se, hvornår der er undervisning i de forskellige fag. Vær opmærksom på farvekoderne, der viser, om det er Dragør eller Ry, eller det kun gælder for zoneterapeutstuderende.

Fagene bliver udbudt mindst 1.-1,5. gang hvert år. Det er vigtigt, at du selv holder øje med, om der er ændringer, men vi vil gøre vores bedste for at sende ud i god tid, hvis der skulle ske noget uforudsigeligt.

Ændringer bliver annonceret i facebookgruppen ”Institut for Biologisk Medicin studerende”, og du vil kunne følge med også på https://biologisk-medicin.nemtilmeld.dk, hvor du skal huske at tilmelde dig til undervisningerne.

Undervisningsmaterialet til studiet får du udleveret på et usb-stik. Her er kompendier og studie- anvisninger samt film- og undervisningsoptagelser.

Bøger til studiet finder du på litteraturlisten. Mange kan lånes på biblioteket.

Rigtig god fornøjelse med planlægningen!

Vi glæder os til at møde dig undervejs i studiet!

Kærlig hilsen

Marianne Palm og Dinna Trehøje, skoleledere

 

MODULVEJLEDNING Biopat/naturopath ibm

Studievejledning

Vil du gerne have specifik vejledning, skriver du blot til skolen – administration@biologisk-medicin.dk. Her er Dinna parat til at hjælpe dig.

Gennemgang af uddannelsen

Uddannelsen består af en del fag, hjemmeopgaver, hovedopgaver, journalskrivning og evt. én frivillig selvstændig afsluttende hovedopgave. Der er skriftlige online-eksamener undervejs i de enkelte fag og én afsluttende mundtlig eksamen.

Der skelnes mellem grundfag og overbygning.

Alle fag består af meget mere end fremmødeundervisning, for kompendier, studieanvisninger, film og webinarer klæder dig til at blive en af Danmarks bedste behandlere i indvortes naturlige metoder.

Grundfag

For alle fag gælder, at hovedopgaver og journaler skal indsendes til rettelse, mens øvrige opgaver ikke skal indsendes. De er ment som hjælp til din egen indlæring.

Den angivne studietid pr. fag er estimeret og skal ses i forhold til, at der læses 4- 6 timer pr. uge.

Alle hovedopgaver og journaler sendes til hovedopgave@biologisk-medicin.dk.

 

Biopatiens grundprincipper og herefter meridianlære

Det kan være en god ide at begynde med 2-dages kurset: Biopatiens grundprincipper. Meridianlære tager du blot, når du har tid.

Biopatiens grundprincipper er selve fundamentet for uddannelsen og giver en god forståelse af den holistiske tankegang i forbindelse med at behandle det hele menneske. Faget giver dig et solidt udgangspunkt for resten af studiet. Du kan allerede gå i gang med at anvende biopatiens metoder med det samme på venner og klienter, når du har deltaget på undervisningens to dage i biopatiens grundprincipper.

Begge fag er samlet vurderet til tre måneders studietid.

I Biopatiens Grundprincipper tages der udgangspunkt i kompendier og studieanvisninger til bl.a. bogen ”Sundhedshåndbogen” af Marianne Palm m.fl. (2018). I meridianlæren tages der udgangspunkt i studieanvisninger til et kompendium.

 • Biopatiens grundprincipper: 2 x 7 timer (Lærer: Marianne Palm)
 • Meridianlære: 2 x 7 timer (Lærer: Ann Britt Larsen)
 • Eksamen i biopatiens grundprincipper: 5 timer
 • Eksamen i meridianlære: 3 timer

 

Ernæringsterapi

Faget er et af de største på studiet, for udover, at der er flere undervisningsdage, som du kan tage i dit helt eget tempo og i den rækkefølge, der passer til dig, er der store gedigne studieanvisninger og kompendier, som gør dig til en af de bedste udi ernæringsprincipper og ernæringsterapi.

Det er en rigtig god ide at følge alle studieanvisningerne og gøre nøjagtigt, som der står og i den rigtige rækkefølge.

 
Du kan godt vælge at tage det i en anden rækkefølge, men det er logisk at begynde den mundtlige undervisning med fx ”Ernæring, Frede Damgaard” og så tage de øvrige i den rækkefølge, de bliver udbudt.

Modulet er samlet vurderet til 9-12 måneders studietid. Der er i alt fire deleksamener på modulet, så du ikke skal til en alt for stor eksamen til sidst.

Del 1: Grundlæggende ernæringsterapi med udgangspunkt i studieanvisninger til kompendier og derudover studieanvisninger til ”Lev sundt – med vitaminer og mineraler” af Henrik Dilling (2016), ”Kvinder – fit, feminine og fantastiske” af Torben Bremann (2016) og ”SÅDAN!” af Anders Bach (2020).

Du bliver klædt fuldstændig på til at forstå, hvorfor det er nødvendigt som behandler at kende alt til vitaminer og mineraler, du får et af de mest grundige kurser udi kosttrends, – og dem findes der mere end 22 af!, og du lærer danske læger og forskere at kende, som også har opdaget, at inflammationshæmmende kost kan gøre en forskel for vores kroppe.

Vi er meget funderet i forskning men også sund fornuft og ikke mindst erfaringer, og her ligger vi mest vægt på den skandinaviske eller europæiske forskning, når det gælder ernæring. For der er store geografiske forskelle, som har afsæt i kultur, klima og vaner i forskellige lande. Du vil her, som i de andre fag blive mødt af medstuderende og lærere, som er parate til en livlig debat – hvad er vigtigt i det kolde nord af fødevarer, hvordan motiverer vi klienter og medborgere til at få flyttet nogle måske mindre sunde madvaner til nogle bedre – og som vel at mærke kan fungere i hverdagen rundt om i Danmark? 

Det kan være spørgsmål som: Skal vi alle være veganere eller vegetarer? Hvem har brug for ekstra aminosyrer – er det kun for bodybuildere?

Hvem har brug for kosttilskud, eller kan de fleste godt klare sig uden, blot man spiser sundt?

Hvad er et kosttilskud egentlig, og hvorfor må du ikke sælge dem i din klinik? Eller bør lade være?

Hvad siger den nyeste forskning om vitaminer og mineraler som terapeutisk redskab? Hvilke nordiske anbefalinger ligger til grund for Fødevarestyrelsens anbefalinger? Sport og motion – hvordan er behovet, så man så let som muligt kan restituere? Med andre ord: Tusindvis af delelementer udi ernæringsmæssige spørgsmål vil blive gennemgået og du vil blive klædt på til at møde dine klienter udi en motiverende forandring i livet, hvis det er nødvendigt.

Del 2: Fordøjelsen, fedtsyrer, mælkesyrebakterier og aminosyrer med udgangspunkt i studieanvisninger til kompendier og derudover studieanvisninger til ”Fordøjelse en fornøjelse” af Marianne Fjordgård & Eva Lydeking (2005), studieanvisning til en grundig gennemgang af fedtsyrernes opbygning, mælkesyrebakterier og aminosyrer. Du får en indføring i fedtsyrer og mælkesyrebakterier med baggrund i den seneste forskning, alle nyhederne, baggrunden for at holde sin mikrobiom i optimal tilstand og ikke mindst, hvorfor nogle mennesker genetisk ikke er lige så gode som andre til at fordøje alverdens grønsager og frugter. Du får baggrundsmateriale til at diskutere fedtsyrer på højniveau og kigge på studier fra ind-og udland.

Del 3: Udvidet ernæringsterapi med udgangspunkt i studieanvisninger til følgende tre bøger; ”Andre boller på suppen” af Mia Damhus (2013), ”Kinastudiet” af Campbell & Campbell (2016) og ”Når diagnosen er kræft” af Inge Kellermann (2013).

Når du er nået her til del 3, kan der komme endnu mere fokus på diskussionerne, for der er ikke en endelig facitliste, der gælder for alle mennesker i verden. Vi har trods det, at vi alle er homo sapiens meget forskelligt genetisk ophav, vi lever i forskellige kulturer og miljøer, jordbunden er mere udpint nogle steder end andre, og i det hele taget får du her på studiet en tilgang, der handler meget om individet, om familien, og hvilke behov, der er, hvad enten man bor langt ude i den rolige natur eller midt inde på den alle tider pulserende stenbro.

Del 4: Mad med udgangspunkt i studieanvisninger til “Asiatiske Lækkerier” af Tom Kime (2008), ”Salattøsen” af Mette Løvbom (2016) og ”Grønne proteiner” af Lisbeth Tordendahl (2013).

At være katalysator for sine klienter, venner og familie udi så vigtigt et emne som mad, handler i høj grad om viden, så man kan fungere som inspirator og motivator. Derfor bliver du kastet ud i vidt forskellige universer lige fra mandesalater til små finurlige kyllingeanretninger fra det asiatiske køkken. Grønne proteiner er heldigvis blevet en del af mange danskeres daglige bevidsthed om sundere livsstil, men jo, der synes at være langt endnu, når vi i butikskøerne lurer ned i indkøbsvognene: der er godt nok mange, der har fødselsdag hver dag, hvis cola, slik og kager egentlig kun var til festdage…

Hvordan kan du styrke iderigdommen hos de travle forældre eller måske ungkarlen, der har boet alene i 40 år? Du kommer ikke på madkurser, men bliver klædt på udi køkkenkunsten gennem små lette øvelser og observationer i dit eget hjem.

 • Grundlæggende ernæringsterapi: 2 x 7 timer (Lærer: Frede Damgaard)
 • Kosttrends: 1 x 7 timer (Lærer: Marianne Palm og Montserrat Farré)
 • Fedtsyrer: 1 x 7 timer (Lærer: Rikke Agersted)
 • Over og undervægt: 1 x 7 timer (Lærer: Montserrat Farré)
 • Børneernæring: 1 x 7 timer (Lærer: Marianne Palm)
 • Kost og kræft 2 x 7 timer (Lærer: Inge Kellermann)
 
 • Eksamen i ernæring er delt i 4:
 • Eksamen del 1: 5 timer
 • Eksamen del 2: 5 timer
 • Eksamen del 3: 5 timer
 • Eksamen del 4: 5 timerReguleringsterapi

Her møder du for alvor al viden om produkter, urter og homøopati. Hvor ernæringskurserne tit ligger om efteråret, ligger reguleringsterapi om foråret, og derfor kan du også vælge at tage regulering før ernæring, eller ligesom du har lyst til.

Reguleringsterapi er det andet af uddannelsens to store fag, der ligesom ernæring godt kan tage et års tid at nå igennem. Reguleringsterapi består af en hel stribe af discipliner, og to af fagene, phytoterapi (læren om lægeplanter) og homøopati, er de bærende elementer i undervisningen. Dertil kommer lægemiddelære, klinisk blik og fødevaresikkerhed, hvor lægemiddellære er to dages undervisning, klinisk blik er en dag og fødevaresikkerhed en dag. Disse fag kan du tage, når du har tid og lyst og uafhængigt af alle andre fag, hvis blot du har skrevet kontrakt på hele uddannelsen (og ikke er modulstuderende).

 

Lidt mere om phytoterapi

Du skal begynde med phytoterapidelen, som består af phytoterapi 1, 2 og 3, som du skal se på film. Derefter er der tilstedeværelsesundervisning i phytoterapi 4 og 5. Først derefter kan du tage homøopatien, som er homøopati 1 og 2.

For både phytoterapidelen og homøopatien er det en god ide, at du er godt i gang med anatomi, fysiologi og sygdomslære (AFS), for lærerne går all-in på sygdomsbeskrivelser.

Modulet er samlet vurderet til 9-12 måneders studietid. Reguleringsterapi har to eksamener i phytoterapidelen og den overordnede reguleringsterapi.

Du kommer helt tæt på 130 plantemonografier, du lærer det meste om produktudvikling, om produktionsmetoder, og du lærer at gå i dybden med, hvornår en tørret droge, en tinktur, en flydende ekstrakt eller en tørekstrakt er relevant som terapeutisk værktøj. Du får indblik i al den forskning, der findes, eller du lærer at finde forskningen selv og gøre det forståeligt for dine kommende klienter. Du får en del plantekemi men i en let og forståelig form, en viden om planternes indholdsstoffer, du kan tage med dig og anvende på droger fra hele verdenen. Nogle er ikke tilladte eller tilgængelige her i Danmark, men hvem ved om du en dag nedsætter dig som naturopath ibm i udlandet?

Al den viden du får er grundlæggende for, at du bliver attraktiv som konsulent hos kosttilskudsfirmaer eller hvad med at eje din egen helsekostbutik? Mange af vores tidligere studerende er i dag i store stillinger rundt om i danske firmaer, hvor de er med som produktudviklere, indkøbere eller kører ud som sælgere.

 
Fødevaresikkerhed

Kvalitetssikring og fødevaresikkerhed med Tine Krejsager handler om kvalitetssikring, e-numre, standarder og certifikater.

 

Lægemiddellære

Lægemiddellære handler om farmakologi og den medicinske behandling af forskellige lidelser i forhold til virkningsmekanisme, potentielle bivirkninger og interaktioner.

 

Klinisk blik

I klinisk blik vil du få skærpet din observationsevne. Ydre tegn kan indikere, hvad der foregår indeni. Faget supplerer vores viden om klienten sammen med det, klienten fortæller os. Men der er ingen facitliste! Alle mennesker er forskellige og har forskellige påvirkninger samt genetiske sammensætninger med i bagagen. I klinisk blik ser vi på de mest oplagte ydre tegn, som indikerer ubalancer og bruger dem som supplement til vores vejledning. Kroppen vil blive gennemgået fra top til tå mht. ydre tegn og symptomer på sygdom eller ubalancer, og hvad det kan betyde

I reguleringsterapi tages der udgangspunkt i flere forskellige kompendier, bl.a. et kompendium i plante- og urtemonografier samt videoer. Inden Phytoterapi del 4 og 5 skal man se phytoterapi 1, 2 og 3 på film.

Derudover er der studieanvisninger til ”Kend din urt – det gode kvindeliv med naturens medicin” af Rikke Goerlich (2014) og ”Intelligente celler” af Bruce H. Lipton (2015).

 

 • Phytoterapi 1 2 x 7 timer (Lærer: Marianne Palm) film
 • Phytoterapi 2 2 x 7 timer (Lærer: Marianne Palm) film
 • Phytoterapi 3 2 x 7 timer (Lærer: Marianne Palm) film
 • Phytoterapi 4 2 x 7 timer (Lærer: Marianne Palm & Chantelle Mclean)
 • Phytoterapi 5 2 x 7 timer (Lærer: Marianne Palm, Ken Lunn)
 • Homøopati 1 2 x 7 timer (Lærer: Thomas Kjærsgaard)
 • Homøopati 2 2 x 7 timer (Lærer: Thomas Kjærsgaard)
 • Lægemiddellære 2 x 7 timer (Lærer: Mette Saxtoft og Marianne Palm)
 • Fødevaresikkerhed 1 x 7 timer (Lærer: Tine Krejsager)
 • Klinisk blik 1 x 7 timer (Lærer: Elisabeth Berg)
 • Eksamen i reguleringsterapi: 2 x 5 timer

 

Immunologi og symbioseterapi

I dette fag dykker vi ned i immunforsvaret og hvordan vi kan beskytte det, hvad der sker når det banale bliver livstruende, hvilke slags mikroorganismer vi står overfor mm.

Her tages der udgangspunkt i studieanvisning til ”Immunforsvarets nye ABC – Bekæmp infektioner, allergier og inflammationer” af Pernille Lund (2012).

Ud over det skriftlige materiale, som er på alle vores hovedfag, er der et eller flere webinarer med Eva Lydeking i dette omfangsrige fag. Eva bor i Afrika, og derfor er det ikke muligt med fysisk fremmøde. Derudover vil du undervejs i studiet møde masser af symbioseterapi på fx de komplementære strategidage.

Faget afsluttes med skriftlig eksamen og skal være klaret i god tid før den afsluttende eksamen.

 • Eksamen i immunologi og symbioseterapi: 5 timer

Ovenstående fag er de teoretiske hovedfag i biopat/naturopath-uddannelsen, og hertil kommer en række fag, der er obligatoriske, men ikke bygget op af store kompendier og studieanvisninger. De kan tages i den rækkefølge, der passer dig bedst.

 

Klientpsykologi

Bliv klogere på dine kommende klienter, bliv klogere på dig selv. Lær om kriseteorier, kommunikationsmodeller, brugen af mange forskellige metoder til at komme fra A til B.

Det anbefales at tage modulet så tidligt i uddannelsen som muligt. Det er et sted, der skaber de bedste forudsætninger for resten af dit studie og dit senere virke som biopat/naturopath ibm.

Klientpsykologi er et 4-dages internat på Egmont Højskolen ved Odder. Du lærer om det personlige og samtidig professionelle møde mellem ”biopaten og klienten” og dine egne reaktioner i den forbindelse. Derfor kan du ikke undgå at lære noget om dig selv!

Modulet består af et 4-dages undervisningsinternat og er som regel i august måned. Faget er uden forberedelse.

 • Klientpsykologi har en eksamen på kun tre timer, og den er god at tage lige efter kurset.

 

Komplementær strategi og functional medicine

Faget består af en stribe af forskellige vinkler, lige fra psykologi til muskellære. Der bliver ofte, men ikke altid, inviteret eksterne lærere ind, indimellem bruger vi dagene til fordybelse i forskning, andre gange til nogle helt anderledes og nye vinkler.

Modulet består af otte undervisningsdage, ofte som fire kurser over to dage, otte dage i alt. Pr. år! Det betyder, at hvis du er fire år om uddannelsen, så er det 32 dage i alt. Er du tre år om uddannelsen, er det 24 dage. Er du fem år om uddannelsen, er det 40 dage i alt.

Hvorfor? Fordi vi vil uddanne de allerbedste komplementære behandlere, og det kræver masser af viden. Du kan dog stykke noget af det sammen af film, som består af tidligere optagede webinarer. Det gælder især, hvis du bor i Jylland og ikke altid kan komme til Sjælland. Men det skal være undtagelsen og ikke reglen og gælder kun, hvis du er mere end fire år om uddannelsen.

Faget kan både være med og uden forberedelse. Som regel er der ingen forberedelse. Faget er uden eksamen, og du kan være med fra dag ét på uddannelsen.

Obs! Foregår hovedsageligt i Dragør!

 

Komplementære strategidage

Velkommen til et univers af unik viden i alt lige fra psykologi til viden om markedsføring til forskning indenfor fermenteringer, co-enzymer til at få energi af, om forståelsen af kiropraktikkens verden, om at finde vejen gennem sit genetiske ophav eller noget helt syvende. Der er otte dage om året, og vi sætter en ære i, at emnerne altid er nye og spændende med gæstelærere udefra. Du skal gerne deltage på otte om året, og hvis du studerer i fire år, har du adgang til ikke mindre end 32 undervisningsdage med vidt forskelligt indhold. 

 

 

Øreakupunktur for biopater/naturopather

I følge den klassiske øreakupunktur, som især stammer fra Kina og den franske læge Nogier, kan vi ved tryk eller nåle behandle forskellige organer og organsystemer. Det ydre øre tegner et spejl af kroppens indre tilstand og ved at udvælge et eller flere punkter, kan vi skabe en støtteterapi til de øvrige behandlingsmuligheder, vi anvender som biopater/naturopather.

Øreakupunktur er et fag, der supplerer den øvrige undervisning rigtig godt. Du kan bruge øreakupunktur til at hjælpe klienten “her & nu” og til på sigt at støtte dit øvrige program til klienten.

Faget er uden forberedelse og uden eksamen. Det er et ”hands-on-fag”, hvor teknikken læres på modulet, og så gælder det om at øve sig flittigt derhjemme.

For at deltage i øreakupunktur skal du have deltaget i Biopatiens grundprincipper og Meridianlære.

 

 • Modulet består af 1 x 2 dages undervisning. Faget har ingen eksamen.

 

 

Fascielære

I faget lærer du om sammenhængen mellem kroppens mange dele. Vores skelet, muskler og sener er omgivet af tynde hinder af mere eller mindre fast bindevæv, som kaldes fascier.

Her er kurset, hvor du kort og godt (måske) får en forklaring på, hvorfor alt det vi gør, har en virkning? Fascierne ligger som en hinde rundt om alle vores muskler og binder dem sammen som pølser på en snor, fascierne taler sammen og det er helt vidunderlig brugbar viden, når vi skal forklare, hvorfor vi kan behandle en højre fod og få en virkning i venstre skulder. Gennem film og små øvelser får du indblik i en mikroskopisk verden, hvor lymfesystem, bindevæv og fasciekæder bliver bundet sammen i et fantastisk – og nu forståeligt – univers.

Faget er uden forberedelse og uden eksamen. Viden om anatomi, fysiologi og sygdomslære er en fordel.

 

 • Modulet består af 1 x 1 dags undervisning og har ingen eksamen.

 

Diagnosemetode-dag

Dagen er en informationsdag, hvor forskellige sælgere fra forskellige diagnosemetoder præsenterer deres diagnosemetode. Faget er uden forberedelse og uden eksamen.

Modulet består af 1 x 1 dags undervisning.

 

Førstehjælpskursus

Her lærer du førstehjælp i forskellige sammenhænge. Kurset afsluttes med en test, og du får et bevis, som også kan bruges i andre sammenhænge. Beviset er gældende i to år, hvorefter der skal tages et kortere opdateringskursus for at vedligeholde beviset.

 

 • Modulet består af 1 x 2 dages undervisning.

 

Alle ovenstående fag er uddannelsens grundfag. Herefter kommer overbygningen.

 

 

Overbygning = Klientpraktik

Når du har deltaget i grundfagenes undervisning og har bestået alle eksamener, er du klar til klientpraktikken.

På klientpraktikken vil du via klienter udefra finpudse alt det, du har lært undervejs i studiet. Du øver dig i at have konsultationer og skabe realistiske regenerationsprogrammer, ligesom du har gjort undervejs i studiet. Forskellen er bl.a., at du ikke kender klienterne på forhånd på praktikdagene, så du får træning i at gøre det bedst muligt og gøre dig klar til den afsluttende eksamen.

Der vil altid være en underviser til at supervisere dig. Som en del af klientpraktikken vil der være undervisning med udgangspunkt i nogle af de journaler, der kommer frem i løbet af klientpraktikken. Datoerne fastlægges, når der er tilstrækkeligt med tilmeldte studerende.

Der er brug for en del klienter, og dem finder vi sammen. Det er derfor ikke skolens ansvar alene at finde klienterne, du må meget gerne hjælpe til. Konsultationerne er gratis for klienterne, og derfor er der som regel rift om at få en tid.

 • Modulet består af otte dages undervisning/praktik inkl. den afsluttende eksamen.

 

 

Den afsluttende eksamen

Eksamen foregår på den sidste dag i forbindelse med klientpraktikken. For at gå til eksamen skal du kunne fremvise dokumentation for bestået uddannelse i anatomi, fysiologi og sygdomslære (AFS). Du skal til eksamen vise, at du kan gennemføre en klientkonsultation på ca. 1,5 time, hvor du både får skrevet journal og skrevet et regenerationsprogram. Derefter skal du argumentere for dine valg over for lærerne og en censor fra foreningen ”Praktiserende Biopater, Naturopather og Phytoterapeuter”. Det er også censorkorpset herfra, der bliver brugt, hvis en lærer mener, du skal til reeksamination, og du ikke er enig i afgørelsen.

Uddannelsen afsluttes med karakteren bestået/ikke-bestået ligesom i de andre fag.

 

 

Har du spørgsmål, er du naturligvis velkommen til at skrive til: administration@biologisk-medicin.dk.

 

De bedste hilsner

Marianne Palm og Dinna Trehøje, skoleledere