Manuel Terapi – Uddannelsens moduler

Her har du en modulvejledning i forbindelse med din uddannelse til Manuel Terapeut ibm. Tanken er at give et indblik i en logisk opbygning af studiet.

Du skal igennem en del fag/moduler, før du er Manuel Terapeut ibm så afsæt gerne 3-5 år til at tage uddannelsen. Læs vejledningen, og se derefter på www.biologisk-medicin.dk under “Kalendere for undervisning”. Vælg den for dig relevante kalender. Her kan du se, hvornår der er undervisning i de forskellige fag. Vær opmærksom på farvekoderne, der viser, om det er Roskilde eller Ry, eller det kun gælder for zoneterapeutstuderende, for biopatstuderende eller andre beslægtede titler.

 

Fagene bliver udbudt mindst 1.-1,5. gang hvert år. Det er vigtigt, at du selv holder øje med, om der er ændringer, men vi vil gøre vores bedste for at sende ud i god tid, hvis der skulle ske noget uforudsigeligt.

 

Grundlæggende sundhedsteorier og herefter meridianlære

 

Det kan være en god ide at begynde med 2-dages kurset: Grundlæggende sundhedsteorier. Meridianlære tager du blot, når du har tid.

 

Sundhedsteorierne er selve fundamentet for uddannelsen og giver en god forståelse af den holistiske tankegang i forbindelse med at behandle det hele menneske. Faget giver dig et solidt udgangspunkt for resten af studiet. Du kan allerede gå i gang med at anvende undervisningen med det samme på venner og klienter, når du har deltaget på undervisningens to dage.

 

Begge fag er samlet vurderet til tre måneders studietid.

 

I faget tages der udgangspunkt i kompendier og studieanvisninger til bl.a. bogen ”Sundhedshåndbogen” af Marianne Palm m.fl. (2018). I meridianlæren tages der udgangspunkt i studieanvisninger til et kompendium.

 

Biopatiens grundprincipper:

2 x 7 timer 

(Lærer: Marianne Palm)

 

Meridianlære:

2 x 7 timer

(Lærer: Ann Britt Larsen)

 

Eksamen i biopatiens grundprincipper: 5 timer

 

Eksamen i meridianlære: 3 timer

 

Ernæringsterapi

Faget er et af de største på studiet, for udover, at der er flere undervisningsdage, som du kan tage i dit helt eget tempo og i den rækkefølge, der passer til dig, er der store gedigne studieanvisninger og kompendier, som gør dig til en af de bedste udi ernæringsprincipper og ernæringsterapi.

 

Det er en rigtig god ide at følge alle studieanvisningerne og gøre nøjagtigt, som der står og i den rigtige rækkefølge.

 

Du kan godt vælge at tage det i en anden rækkefølge, men det er logisk at begynde den mundtlige undervisning med fx ”Ernæring, Frede Damgaard” og så tage de øvrige i den rækkefølge, de bliver udbudt.

 

Modulet er samlet vurderet til 9-12 måneders studietid. Der er i alt fire deleksamener på modulet, så du ikke skal til en alt for stor eksamen til sidst.

 

Del 1: Grundlæggende ernæringsterapi med udgangspunkt i studieanvisninger til kompendier og derudover studieanvisninger til ”Lev sundt – med vitaminer og mineraler” af Henrik Dilling (2016), ”Kvinder – fit, feminine og fantastiske” af Torben Bremann (2016) og ”SÅDAN!” af Anders Bach (2020).

 

Du bliver klædt fuldstændig på til at forstå, hvorfor det er nødvendigt som behandler at kende alt til vitaminer og mineraler, du får et af de mest grundige kurser udi kosttrends, – og dem findes der mere end 22 af, og du lærer danske læger og forskere at kende, som også har opdaget, at inflammationshæmmende kost kan gøre en forskel for vores kroppe.

Vi er meget funderet i forskning men også sund fornuft og ikke mindst erfaringer, og her ligger vi mest vægt på den skandinaviske eller europæiske forskning, når det gælder ernæring. For der er store geografiske forskelle, som har afsæt i kultur, klima og vaner i forskellige lande. Du vil her, som i de andre fag blive mødt af medstuderende og lærere, som er parate til en livlig debat – hvad er vigtigt i det kolde nord af fødevarer, hvordan motiverer vi klienter og medborgere til at få flyttet

Dertil nogle linksamlinger fx om ”Urter og krydderier i din mad”, så vi kan hæve niveauet af sunde danske og udenlandske elementer i vores dagligdag.

 

Del 2: Fordøjelsen, fedtsyrer, mælkesyrebakterier og aminosyrer med udgangspunkt i studieanvisninger til kompendier og derudover studieanvisninger til ”Fordøjelse en fornøjelse” af Marianne Fjordgård & Eva Lydeking (2005), studieanvisning til en grundig gennemgang af fedtsyrernes opbygning, mælkesyrebakterier og aminosyrer. Du får en indføring i fedtsyrer og mælkesyrebakterier med baggrund i den seneste forskning, alle nyhederne, baggrunden for at holde sin mikrobiom i optimal tilstand og ikke mindst, hvorfor nogle mennesker genetisk ikke er lige så gode som andre til at fordøje alverdens grønsager og frugter. Du får baggrundsmateriale til at diskutere fedtsyrer på højniveau og kigge på studier fra ind-og udland.

Undervejs får du også inspiration du kan give videre til dine klienter om fermenteringer af urter, krydderier og grøntsager.

Det kan være spørgsmål som:

  • Skal vi alle være veganere eller vegetarer?
  • Hvem har brug for ekstra aminosyrer – er det kun for bodybuildere?
  • Hvem har brug for kosttilskud, eller kan de fleste godt klare sig uden, blot man spiser sundt?
  • Hvad er et kosttilskud egentlig, og hvorfor må du ikke sælge dem i din klinik? Eller bør lade være?
  • Hvad siger den nyeste forskning om vitaminer og mineraler som terapeutisk redskab? Hvilke nordiske anbefalinger ligger til grund for Fødevarestyrelsens anbefalinger?
  • Sport og motion – hvordan er behovet, så man så let som muligt kan restituere?

    Med andre ord:
    Tusindvis af delelementer udi ernæringsmæssige spørgsmål vil blive gennemgået og du vil blive klædt på til at møde dine klienter udi en motiverende forandring i livet,

Del 3: Udvidet ernæringsterapi med udgangspunkt i studieanvisninger til følgende tre bøger; ”Andre boller på suppen” af Mia Damhus (2013), ”Kinastudiet” af Campbell & Campbell (2016) og ”Når diagnosen er kræft” af Inge Kellermann (2013).

 

Når du er nået her til del 3, kan der komme endnu mere fokus på diskussionerne, for der er ikke en endelig facitliste, der gælder for alle mennesker i verden. Vi har trods det, at vi alle er homo sapiens meget forskelligt genetisk ophav, vi lever i forskellige kulturer og miljøer, jordbunden er mere udpint nogle steder end andre, og i det hele taget får du her på studiet en tilgang, der handler meget om individet, om familien, og hvilke behov, der er, hvad enten man bor langt ude i den rolige natur eller midt inde på den alle tider pulserende stenbro.

 

Du vil også opleve, at vi diskuterer forskning, den gode og den mindre gode med afsæt i, at vi allerhelst ønsker forskning så tæt på skandinaviske forhold som muligt. Det gælder både for emner som fedtsyrer, urter, brugen af lægemidler og kosttilskud etc.

 

Del 4: Mad med udgangspunkt i studieanvisninger til “Asiatiske Lækkerier” af Tom Kime (2008), ”Salattøsen” af Mette Løvbom (2016) og ”Grønne proteiner” af Lisbeth Tordendahl (2013).

 

At være katalysator for sine klienter, venner og familie udi så vigtigt et emne som mad, handler i høj grad om viden, så man kan fungere som inspirator og motivator. Derfor bliver du kastet ud i vidt forskellige universer lige fra mandesalater til små finurlige kyllingeanretninger fra det asiatiske køkken. Grønne proteiner er heldigvis blevet en del af mange danskeres daglige bevidsthed om sundere livsstil, men jo, der synes at være langt endnu, når vi i butikskøerne lurer ned i indkøbsvognene: der er godt nok mange, der har fødselsdag hver dag, hvis cola, slik og kager egentlig kun var til festdage…

 

Hvordan kan du styrke iderigdommen hos de travle forældre eller måske ungkarlen, der har boet alene i 40 år?
Du kommer ikke på madkurser, men bliver klædt på udi køkkenkunsten gennem små lette øvelser og observationer i dit eget hjem. 

 

Urter, krydderier, de bedste nødder, de bedste olier – og der er mere end en mening om det, – vil være en naturlig del undervejs i modulet.

 

Grundlæggende ernæringsterapi:

2 x 7 timer

(Lærer: Frede Damgaard)

 

Kosttrends:

1 x 7 timer

(Lærer: Marianne Palm og Montserrat Farré)

(Du skal se en undervisningsfilm med Montse, hvor hun gennemgår alle kosttrends, og sende 5 spørgsmål 1 måned før til administration@biologisk-medicin.dk)

 

Fedtsyrer:

1 x 7 timer

(Lærer: Rikke Agersted)

 

(Du skal se en undervisningsfilm om fedtsyrer af Rikke Agersted inden undervisningen og sende 5 spørgsmål 1 måned før til administration@biologisk-medicin.dk)

 

Over og undervægt:

1 x 7 timer

(Lærer: Montserrat Farré)

 

Børneernæring:

1 x 7 timer

(Lærer: Marianne Palm)

 

Kost og kræft:

2 x 7 timer

(Lærer: Inge Kellermann)

(Optagelse af tidligere undervisning)

 

Eksamen i ernæring er delt i 4:

Eksamen del 1: 5 timer

Eksamen del 2: 5 timer

Eksamen del 3: 5 timer

Eksamen del 4: 5 timer

 

Reguleringsterapi

Her møder du for alvor al viden om produkter, urter og homøopati. Hvor ernæringskurserne tit ligger om efteråret, ligger reguleringsterapi om foråret, og derfor kan du også vælge at tage regulering før ernæring, eller ligesom du har lyst til.

 

Reguleringsterapi er det andet af uddannelsens to store fag, der ligesom ernæring godt kan tage et års tid at nå igennem. Reguleringsterapi består af en hel stribe af discipliner, og to af fagene, phytoterapi (læren om lægeplanter) og homøopati, er de bærende elementer i undervisningen, hvis du vælger at blive biopat/naturopath ibm eller zoneterapeut og manuel terapeut. Hvis du vælger at blive urteterapeut ibm, kan du undlade homøopatien, da du får mange andre fag senere relateret til urteterapeuternes virke.

 

Dertil kommer lægemiddelære, klinisk blik og fødevaresikkerhed, hvor lægemiddellære er to dages undervisning, klinisk blik er en dag og fødevaresikkerhed en dag. Disse fag kan du tage, når du har tid og lyst og uafhængigt af alle andre fag, hvis blot du har skrevet kontrakt på hele uddannelsen (og ikke er modulstuderende). Og vi vil gerne understrege, at lægemiddellære flyder frit hen over alle skolens fag.

 

Lidt mere om phytoterapi

Du skal begynde med phytoterapidelen, som består af phytoterapi 1, 2 og 3, som du skal se på film. Derefter er der tilstedeværelsesundervisning i phytoterapi 4 og 5. Først derefter kan du tage homøopatien, som er homøopati 1 og 2, eller for urteterapeuter gå videre til de øvrige urtefag, som er specifikke for dig, der vil have den titel.

 

For både phytoterapidelen og homøopatien er det en god ide, at du er godt i gang med anatomi, fysiologi og sygdomslære (AFS), for lærerne går all-in på sygdomsbeskrivelser.

 

Modulet er samlet vurderet til 9-12 måneders studietid. Reguleringsterapi har to eksamener i phytoterapidelen og den overordnede reguleringsterapi. 

 

Kvalitetssikring og fødevaresikkerhed med Tine Krejsager handler om kvalitetssikring, e-numre, standarder og certifikater.

 

Lægemiddellære handler om farmakologi og den medicinske behandling af forskellige lidelser i forhold til virkningsmekanisme, potentielle bivirkninger og interaktioner.

Du kommer helt tæt på 130 plantemonografier, du lærer det meste om produktudvikling, om produktionsmetoder, og du lærer at gå i dybden med, hvornår en tørret droge, en tinktur, en flydende ekstrakt eller en tørekstrakt er relevant som terapeutisk værktøj.
Du får indblik i al den forskning, der findes, eller du lærer at finde forskningen selv og gøre det forståeligt for dine kommende klienter. Du får en del plantekemi men i en let og forståelig form, en viden om planternes indholdsstoffer, du kan tage med dig og anvende på droger fra hele verdenen. Nogle er ikke tilladte eller tilgængelige her i Danmark, men hvem ved om du en dag nedsætter dig som biopat/naturopath ibm eller urteterapeut Ibm i udlandet?

Al den viden du får er grundlæggende for, at du bliver attraktiv som konsulent hos kosttilskudsfirmaer eller hvad med at eje din egen helsekostbutik?
Mange af vores tidligere studerende er i dag i store stillinger rundt om i danske

I klinisk blik vil du få skærpet din observationsevne. Ydre tegn kan indikere, hvad der foregår indeni. Faget supplerer vores viden om klienten sammen med det, klienten fortæller os. Men der er ingen facitliste! Alle mennesker er forskellige og har forskellige påvirkninger samt genetiske sammensætninger med i bagagen. I klinisk blik ser vi på de mest oplagte ydre tegn, som indikerer ubalancer og bruger dem som supplement til vores vejledning. Kroppen vil blive gennemgået fra top til tå mht. ydre tegn og symptomer på sygdom eller ubalancer, og hvad det kan betyde.

 

I reguleringsterapi tages der udgangspunkt i flere forskellige kompendier, bl.a. et kompendium i plante- og urtemonografier samt videoer. Inden Phytoterapi del 4 og 5 skal man se phytoterapi 1, 2 og 3 på film. 

 

Derudover er der studieanvisninger til ”Kend din urt – det gode kvindeliv med naturens medicin” af Rikke Goerlich (2014) og ”Intelligente celler” af Bruce H. Lipton (2015).

 

Vi har også et stort sæt af linksamlinger, som du skal igennem, men glæd dig, det er super god viden at have med, når du en dag skal afsøge, hvor du finder de bedste muligheder for dine klienter eller gerne vil undervise i et eller flere fag.

 

Phytoterapi 1:

2 x 7 timer

(Lærer: Marianne Palm) film

 

Phytoterapi 2:

2 x 7 timer

(Lærer: Marianne Palm) film

 

Phytoterapi 3:

2 x 7 timer

(Lærer: Marianne Palm) film

 

Phytoterapi 4:

2 x 7 timer

(Lærer: Marianne Palm & Chantelle Mclean)

 

Phytoterapi 5:

2 x 7 timer

(Lærer: Marianne Palm, Ken Lunn)

 

Homøopati 1:

2 x 7 timer

(Lærer: Thomas Kjærsgaard)

 

Homøopati 2:

2 x 7 timer

(Lærer: Thomas Kjærsgaard)

 

Lægemiddellære:

2 x 7 timer

(Lærer: Mette Saxtoft og Marianne Palm)

 

Fødevaresikkerhed:

1 x 7 timer

(Lærer: Tine Krejsager)

 

Klinisk blik:

1 x 7 timer

(Lærer: Elisabeth Berg)

 

Eksamen i reguleringsterapi:

2 x 5 timer

 

Immunologi og symbioseterapi

I dette fag dykker vi ned i immunforsvaret og hvordan vi kan beskytte det, hvad der sker når det banale bliver livstruende, hvilke slags mikroorganismer vi står overfor mm.

 

Her tages der udgangspunkt i studieanvisning til ”Immunforsvarets nye ABC – Bekæmp infektioner, allergier og inflammationer” af Pernille Lund (2012).

 

Ud over det skriftlige materiale, som er på alle vores hovedfag, er der et eller flere webinarer med Eva Lydeking i dette omfangsrige fag. Eva bor i Afrika, og derfor er det ikke muligt med fysisk fremmøde. Derudover vil du undervejs i studiet møde masser af symbioseterapi på fx de komplementære strategidage. 

 

Faget afsluttes med skriftlig eksamen og skal være klaret i god tid før den afsluttende eksamen.

 

Eksamen i immunologi og symbioseterapi: 5 timer

 

Ovenstående fag er de teoretiske hovedfag i alle uddannelserne på vores skole, og hertil kommer en række fag, der er obligatoriske, men ikke bygget op af store kompendier og studieanvisninger. De kan tages i den rækkefølge, der passer dig bedst.

 

Klientpsykologi

Bliv klogere på dine kommende klienter, bliv klogere på dig selv. Lær om kriseteorier, kommunikationsmodeller, brugen af mange forskellige metoder til at komme fra A til B.

Det anbefales at tage modulet så tidligt i uddannelsen som muligt. Det er et sted, der skaber de bedste forudsætninger for resten af dit studie og dit senere virke som komplementær behandler.

 

Klientpsykologi er et 4-dages internat på Egmont Højskolen ved Odder. Du lærer om det personlige og samtidig professionelle møde mellem ”terapeuten og klienten” og dine egne reaktioner i den forbindelse. Derfor kan du ikke undgå at lære noget om dig selv!

 

Modulet består af et 4-dages undervisningsinternat og er som regel i august måned.
Faget er uden forberedelse.

 

Klientpsykologi har en eksamen på kun tre timer, og den er god at tage lige efter kurset.

 

Velvære, lindring, optimal balance og terapi.

 

Vi kan alle sammen få inspiration til at drikke en kop urtete gennem butikker og sociale medier. Vi bliver måske også inspireret af, hvad en person gør for sig selv, for at komme videre efter en penicillinkur eller vi er landet i en facebookgruppe, der har specialiseret sig i en eller anden form for kur eller diæt.

 

Alt sammen er godt og dejligt, men det har ikke noget med terapi at gøre, og hvordan vi arbejder som terapeuter. Et menneske med en eller flere sygdomme har brug for en kvalificeret sparringspartner, som ved, at han eller hun har dygtiggjort sig udi de specifikke problematikker, der er nødvendige for at få en værdifuld viden om problemerne. Som ved, at man både skal være en dygtig håndværker, have stor forståelse for sine klienter, have højest mulige viden på området og være ydmyg: for der er meget vi ved, og der er lige så meget vi ikke ved.

 

Det er kun en godt uddannet terapeut, der kan mestre det.
Og vi uddanner terapeuter med et solidt fundament bag os til at skabe den nødvendige støtte til vores klienter.

 

Komplementær strategi og functional medicine

Faget består af en stribe af forskellige vinkler, lige fra psykologi til muskellære. Der bliver ofte, men ikke altid, inviteret eksterne lærere ind, indimellem bruger vi dagene til fordybelse i forskning, andre gange til nogle helt anderledes og nye vinkler.

 

Modulet består af otte undervisningsdage, ofte som fire kurser over to dage, otte dage i alt. Pr. år!
Det betyder, at hvis du er fire år om uddannelsen, er det 32 dage i alt. Er du tre år om uddannelsen, er det 24 dage. Er du fem år om uddannelsen, er det 40 dage i alt. 

 

Hvorfor? Fordi vi vil uddanne de allerbedste komplementære behandlere, og det kræver masser af viden. Du kan dog stykke noget af det sammen af film, som består af tidligere optagede webinarer. Det gælder især, hvis du bor i Jylland og ikke altid kan komme til Sjælland. Men det skal være undtagelsen og ikke reglen og gælder kun, hvis særlige forhold gør sig gældende.

 

Faget kan både være med og uden forberedelse. Som regel er der ingen forberedelse. Faget er uden eksamen, og du kan være med fra dag ét på uddannelsen.

Ann Britt Larsen vil undervise i modul 1-5
 
Modul 1
Hvor kan man få job.
Gennemgang af leje
Cremer
Arbejdsstillinger
Massagegreb
Kontraindikationer
Gennemgang af kroppen
Intro til muskler (insertion, funktion, udspring, holdningsmuskler, fasciellle muskler)
Skadesbehandling generelt
 
Massage i zone 1
Trapezmusklen-IHF
Capitis-do
Cerevics-do
Sterno clediomasteodeus
Levator scapula-do
Rhomboideus miner/major-do
Serratus posterior-do
Rotatorcuff -do
Trigger pkt
Udspænding i zone 1
MET zone 1
 
 
Modul 2
Skadecyklus
Inflammation
Muskelskader (behandling)
Slimsække (behandling)
Myoser (behandling)
Rice, cryoterapi
 
Massage i zone 2 IHF
Erector spinae
Latissimus Dorsi
Quadratus lumborum
Gluteal muskulaturen (minimus, medium, Maximus)
Piriformes
Trigger pkt
Udspænding
MET
 
 
Modul 3
Ægte led /uægte led
Knæleddets opbygning
Ankelleddets opbygning
Psoas problemer
Behandlingsstrategi i underekstremiterne/skader
 
Massage zone 3 IHF
Quadriceps
Hamstrings
Adduktergruppen
Tractus iliotibialis
Tibialis ant.
Gastronemius
Soleus
Peroneus konfus/brevis
Trigger pkt
Udspænding, MET
 
 
Modul 4
Overekstremiternes opbygning
Skulderled
Albueled
Håndled
 
Massage zone 4 IHF
Pectoralis major/minor.
Serratus ant.
Deltoideus
Triceps brachii
Biceps brachii
Flexer digitorum
Ekstenser digitorum
Trigger pkt
Udspænding
MET
 
 
Modul 5
Massage zone 5 IHF
Diafragma
Rectus abdominus
Obligues abdominus
Triggerpunkt
Mobilisering
MET
 
Opsamling af de 4 moduler
Helkrops massage
Journal føring
Danmark
Forsikringsordninger
 
 
Nina Schrøder vil undervise i modul 6 og 7.
 
Modul 6 og 7
De næste to moduler handler om aktivering af zonepunkter i ansigtet og hvad det kan gøre for organismens velbefindende.
§  CNS – centralnervesystemet, i et begrænset omfang
§  Sanserne – hvordan de fremmes ved trykpåvirkning
§  Mimik – herunder hvordan ansigtstræk, rynker og udseende påvirkes af tryk
§  Facial muskulaturen – hvordan den kan fremmes og spændinger kan hæmmes, ved trykpåvirkning
 
Selvfølgelig skal du også afprøve de faciale teknikker som vi gennemgår og prøve at give simple behandlinger, der kan stimulere steder i kroppen for at bedre en tilstand.
 
 
Modul 8
Dag 1 – Træning med øveklienter
Dag 2 – Skriftlig eksamen
 
 
Modul 9
Dag 1 – Opsamling og introduktion til kinesiotape
Dag 2 – Praktisk afsluttende eksamen
 
Læs mere om priser og de forskellige betalingsmuligheder her.